Četvrtak, April 01, 2021

Održavanje i pranje čupavih Šegi tepiha

U jednom trenutku čupavi tepisi ili kako ih zovu Šegi (Shaggy) su kod nas bili jako popularni. Kako i nebi kad su mekani i vazdušasti i prelepog izgleda. Uglavnom se izrašuju od matrijala koji su kombinacija prirodnog i sintetičkog vlakna. Zbog svoje čupavosti i visine vlakana dobro maskiraju prljavštinu nastalu od prašine, mrvice, dlake i fleke nastale od prolivanja nekih tečnosti.


Upravo ove vrline su u isto vreme i mane ovih tepiha jer jednom kada se zaprljaju usled nepažnje ili neredovnog održavanja usisavanjem i pranjem jako ih je teško očistiti od nastalih nečistoća. U tom slučaju jedino što može da vam pomogne je da pozovete neki tepih servis koji će uz pomoć profesionalnih mašina za čišćenje i pranje tepiha ukloniti mrve,dlake, prašinu i nastale fleke.


Ukoliko se Šegi tepih zapusti i dozvoli se taloženje veće količine prljavštine i fleka, moguć je i razvoj bakterija unutar tepiha jer njegova vlaknasta struktura pogoduje ovim mikroorganizmima. Ako dođe do toga onda je neizbežna pojava i neprijatnih mirisa koji dopiru iz zaprljanih delova Šegi tepiha. Utom slučaju jedino rešenje je dubinsko pranje tepiha koje će ukloniti sve ove nečistoće iz strukture Šegi tepiha.

 

Da bi ste sve ovo sprečili neophodno je strogo voditi računa da vam gosti ne ulaze obuveni, da sprečite kućne ljubimce koji se linjaju da prelaze preko tepiha i da ga redovno četkate i usisavate kako bi se što duže zadržao prvobitni čupkasti izgled Šegi tepiha. Za održavanje Šegi tepiha koristite grubu četku kojom ćete četkati tepih a zatim pređite tepih vlažnom krpom umočenom u rastvor vode i sirćeta, limunovog soka i sode bikarbone. Kada se Šegi tepih prosuši dobro ga usisajte.


Ukoliko ste u situaciji da je vaš Šegi tepih suviše isprljan da bi mu sami povratili prvobitan izgled neophodno je da pozovete tepih servis koji će to uraditi umesto vas. Kada je u pitanju tepih servis Zemun ima dosta kvalitetnih servisa a naša preporuka je svakako Tepih servis Rojal Zemun Altina sa iskustvom u pranju tepiha dugim preko dvadeset godina.

 

Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me